Fugl Phønix Trop

LPT 2017 Danmarksmester i spejder – for 3. år i træk


Ungdommen beskyldes ofte for dovenskab og afhængighed af smartphones, men en flok spejdere fra Sorø beviste i efterårsferien, at ungdommen kan langt mere end at sende Snapchats og være på Facebook. En spejderpatrulje fra Fugl Phønix Trop brugte nemlig en del af deres ferie på at deltage i det årlige Danmarksmesterskab i spejder – og de vandt.


Mod Bornholm med ærefrygt
Seks spejdere fra Fugl Phønix Trop – De Gule Spejdere i Sorø brugte igen i år de første fire dage af deres efterårsferie på at deltage i den årlige Landspatruljeturnering, som afholdes af deres korps – De Gule Spejdere i Danmark. Turneringen er korpsets såkaldte Danmarksmesterskab og efter fire dages intens dyst på spejderfærdigheder, samarbejde, udholdenhed og gåpåmod kåres altså Danmarks bedste spejderpatrulje.

Det var ikke uden en vis ærefrygt, at de seks spejdere i alderen 14-17 år fredag den 13. oktober begav sig mod Bornholm, hvor turneringen i år blev afholdt. Ugle-patruljen fra Fugl Phønix Trop er nemlig dobbelt Danmarksmester og er altså løbet med den samlede sejr de sidste to år. Ved afrejsen håbede spejderne og deres ledere at kunne generobre titlen, men umiddelbart var oddsene ikke på spejdernes side. Det er nemlig kun sket én gang tidligere i korpsets mere end 30-årige historie, at en patrulje er lykkedes med at erobre sejren hele tre år i træk.  

Fra havregrødsdyst til klatring
Startskuddet til den benhårde turnering gik lørdag den 14. oktober kl. 13.00, og de næste 24 timer stod i pioneringens tegn. I løbet af de 24 timer skulle patruljen fra Sorø fremstille et kombineret køkken- og spisebord, en bålplads, en brændehugningsplads med indbygget brændeskjul og en indgangsportal til deres lejr – alt sammen udført i rafter og kalmarbrædder ved brug af trædyvler og besnøringer i sisalsnor. Og dét naturligvis uden brug af elektrisk værktøj.

Efter de første 24 timer i lejren og med meget få timers søvn på kontoen begav Uglerne sig ud på den planlagte 24-timers hike med overnatning i skoven. Hiken bød på alt lige fra naturgenkending og førstehjælp til brug af deres kort- og kompaslære samt klatring i et bornholmsk stenbrud. I løbet af hikens 24 timer var Uglerne også på et dagsorienteringsløb og et natorienteringsløb, så det var nogle trætte spejdere, der vendte hjem til lejren mandag den 16. oktober.

Dét til trods var prøvelserne endnu ikke slut for de soranske spejdere. Eftermiddagen bød på både tovtrækning og på madlavning med efterfølgende lejrbål. Denne aften skulle der fremstilles frikadeller med stuvet hvidkål og dessert. Spejderne fra Fugl Phønix toppede maden med pandekager med hjemmelavet appelsinsirup og hjemmegjort karamel – og fik stor ros af dommerne.

Turneringens sidste dag bød traditionen tro på havregrødsdyst (fremstilling af havregrød på tid), siden på forhindringsbane, populært kaldet mudderløb, og på nedbrydning af lejren. Dagen blev rundet af med flagparade og præmieoverrækkelse.

Imod alle odds
Spændte og mætte på oplevelser gik Uglerne til præmieoverrækkelse og høstede blandt andet en førsteplads i pionering, madlavning og i foropgave (en hjemmelavet petroleumslampe), men især en patrulje fra Næstved hentede også flere førstepladser, og præmieoverrækkelsen var derfor nervepirrende lige til det sidste. Da landets bedste patrulje skulle kåres, kunne Uglerne fra Fugl Phønix dog lade sig hylde og hæve det gyldne sværd over hovedet – for første gang i nyere tid lykkedes det en patrulje at blive danmarksmester for tredje år i træk.

Uglepatruljen bestod i år af Victoria Wik Jensen, Freya Folman, Sofie Holm, Katrine Holm, Aksel Kristensen og Jakob Esmann. De fem bor i Sorø, mens Jakob hver uge tager turen fra Slagelse for at kunne være med til spejdermøderne.

 

LPT 2015

DEL PÅ:

Billeder 2017